Har du opplevd trusler, hets eller hat på grunn av den du er? Dette gjør du!

Har du opplevd trusler, hets eller hat på grunn av den du er? Dette gjør du!

Dessverre er det mange blant oss som opplever trusler, hat eller hets på grunn av den vi er. Det kan være alt fra at du ikke har de riktige klærne, den rette frisyren eller interessene som de andre på skolen din, eller det kan være at du skiller deg ut på andre måter. Kanskje du har en annen seksuell legning eller at du har et synlig eller ikke-synlig handikapp som gjør at du skiller deg ut fra saueflokken. Uansett hva grunnen er, så er det vondt å motta trusler eller hets fordi du er den du er. Du kan verken endre hudfarge eller seksuell legning, og, for å være helt ærlig, er det egentlig fruktløst å skulle prøve å endre personlighet for å tilfredsstille den gjengse oppfatning. Noen ganger vet man jo ikke engang hvorfor man er utvalgt som mottaker av hets og hat. Det har bare blitt bestemt og de som har bestemt det har gjerne fått med seg flere, og så blir det en vond sirkel det virker vanskelig og nesten umulig å komme ut av.

Vold og trusler i nære forhold

Trusler, vold og hat kan komme fra ulike hold. Det kan være dine kollegaer, skolekamerater, bekjente, naboer eller fra ulike grupperinger i samfunnet. Men, visste du at i mange tilfeller så kommer truslene og volden fra noen du har et nært forhold til? Det er gjerne slik at enkelte parforhold ikke er av de beste. Det er mange psykopater der ute som sjarmerer seg inn i livet til en de anser som en svakere person. Deretter begynner truslene, hetsen og volden. Det er også mange som ikke helt vet hvordan de skal oppføre seg i et forhold, slik som unge gutter som presser kjæresten til sex fordi de tror det er det alle andre gjør. Det finnes mange varianter av dette, uansett alder på de som er i forholdet og saken er at vold, hets og trusler ikke hører hjemme i et forhold mellom to mennesker.

Dette gjør du!

Dersom du er ung og er i et forhold som innebærer vold og trusler, eller du blir utsatt for mobbing på skolen, så bør du finne noen å snakke med. Dette kan være en sosiallærer, helsesøster eller rådgiveren på skolen. De vil kunne høre på deg og fortelle deg hva du bør gjøre videre. Du kan også sende inn dine spørsmål til ung.no. Der kan du være helt anonym, de svarer på spørsmål og kan vise deg veien videre til de rette instanser dersom de mener at du trenger mer hjelp. Det finnes også noe som heter Alarmtelefonen for barn og unge. I alvorlige tilfeller bør du gå til politiet.

Dersom du blir utsatt for trusler, hets eller vold på grunn av din seksuelle legning, kan du ta kontakt med en av de mange interesseorganisasjonene, som for eksempel FRI eller Skeiv Ungdom. Ved alvorlige tilfeller bør du ta direkte kontakt med politiet.

Uansett hvem du er, hvor gammel du er eller hvem gjerningspersonen er, så er det viktig å finne noen å snakke med før det bærer altfor galt av sted. Husk det er ikke deg det er noe galt med, og du fortjener ikke slike opplevelser. Det kan være tøft å ta opp slike ting, og om det hjelper kan du kanskje få med deg en god venn eller en annen du stoler på.