Føler du deg presset til å debutere seksuelt? Her kan du få råd!

Føler du deg presset til å debutere seksuelt? Her kan du få råd!

Når man er ung er man gjerne nysgjerrig på sex. Noen har kanskje allerede begynt å utforske litt, enten alene eller sammen med en venn. Ikke minst er det mange som lurer på hvordan det vil være, om det vil gjøre vondt eller om de vil få det til. Noen har sex med en ukjent, noen venter lenge, andre venter til de har fått en fast kjæreste. Det er fremdeles slik at de aller fleste av oss debuterer med en kjæreste. Om forholdet er godt, og begge er uerfarne, kan det føles riktig å ha sex med en du kjenner godt og føler deg trygg hos. I alle fall om dere har vært kjærester en stund, slik at dere har et godt forhold før dere begynner å utforske det seksuelle.

Det er du som bestemmer!

Enten du debuterer med en venn, kjæresten din eller en ukjent, så er det du og bare du som bestemmer. Du skal ikke debutere før du har lyst og føler deg klar. Du skal ikke debutere dersom du føler deg presset inn i det, eller er redd for andres reaksjon dersom du ikke vil. Du er definitivt ikke klar til å ha sex dersom du føler at du må for å beholde kjæresten. Det kan være lurt at du har tenkt over dette tidlig og bestemt deg for noen egne kjøreregler, som at du ikke skal ha sex før du har fylt 16, har hatt samme kjæreste en stund eller at du ikke skal ha det når du har drukket alkohol. Husk at når du først har debutert, så er ikke dette noe du kan ha ugjort. Derfor er det lurt å tenke gjennom dette, slik at det blir færre muligheter for at du lar deg lure eller overtale til noe du egentlig ikke vil.

Her kan du få råd!

Dersom du føler at kjæresten din eller noen andre vil at du skal debutere seksuelt før du er klar til det, lønner det seg å snakke med noen som kan hjelpe deg med å håndtere situasjonen. Du kan snakke med helsesøster på skolen, eller besøke Helsestasjonen for ungdommer. Du kan også kontakte ung.no, der du får hjelp og råd, og kan være anonym. De har også mye god informasjon på siden sin, som kan gi deg god hjelp dersom du ikke har lyst til å kontakte dem selv. Det finnes også noe som heter Alarmtelefonen for unge. Her finnes det også mye hjelp å få. Det kan også hjelpe å snakke med en voksen du stoler på eller kanskje en god venninne. Da kan du få den støtten du trenger til å være tro mot deg selv, og eventuelt bryte ut av et dårlig forhold.

Det er viktig å være klar over at det å ha sex også medfører et ansvar. Du må nemlig beskytte deg og partneren mot graviditet samt potensielle kjønnssykdommer. For at opplevelsen skal bli så god som mulig, kan det også være greit å kjenne sin egen kropp, vite hvordan man bruker ulike prevensjonsmidler, og kunne nok til å vite at graviditet kan oppstå selv om gutten trekker seg ut før sædtømming. Du har hele livet på deg til å ha sex, ikke la deg presse til noe før du er klar.